Szukaj na tym blogu

czwartek, 22 grudnia 2011

Świąteczne słodkości Zuzanki

W tym roku padło na keks i migdałowe karmelki na kruchym spodzie. Posiłkowałam jak to często bywa moim ulubionym blogiem Trochę Inną Cukiernią .

Na początek keks. Postanowiłam, że zrobię " czekoladowy" i zwykły.


Oto przepis:

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 łyżka karobu- mączki chleba świętojańskiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
10 łyżek oleju
2 łyżki wódki
2,5 szklanki wody z 10 łyżeczkami mleka kokosowego w proszku

4 łyżki rodzynek, obranych-krojonych migdałów, pokrojonych w kostkę suszonych moreli, skórki pomarańczowej, żurawiny

Polewa:
cukierki karobowe 2łyżki
2 łyżki miodu

Suche składniki wymieszać, dolać olej, spirytus i mleko. Ciato podzielić na pół i do jednej cześci dodać karob, potem do obu części dodać bakalie, wymieszać.

Piec około 40 minut w 180°C, dodam, że z karobem upiekł się 15 minut szybciej.

Składniki do polewy wrzucić do garnuszka i roztopić, polewac gotowe ciasto, posypać lub nie, u nas drobne orzechy laskowe w cukrze.


Druga słodycz to migdały na kruchym spodzie w karmelu. Pycha !


Oto przepis:

Ciasto:
90 g margaryny
pół szklanki cukru
1 łyżka oleju
jedna szklanka z czubem mąki pszennej

Wierzch:
60 g margaryny
60 g brązowego cukru
1 łyżka miodu
75 g migdałów w płatkach
kilkanaście orzechów laskowych

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Zagnieść ciasto. Rozłozyć na dnie dowolnej średniej formy.

Na patelni rozgrzać margarynę z cukrem i miodem. Kiedy się zacznie karmelizować, dodać migdały i orzechy. Zamieszać i wylać masę na ciasto. Piec około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika trzeba odczekac aż wystygnie, wtedy góra lekko twardnieje a spód jest idealnie kruchy.

Zostalo mi trochę ciasta, więc zrobiłam kruche kulki w całymi orzechami laskowymi. Widoczne na zdjęciu z keksami :-) Polałam lukrem pomarańczowym i posypałam orzechami laskowymi z cukrem. Kulki cudne .

Smacznego!

To ostatni wpis przed świętami, także wszystkim tym, którzy tu zaglądają


W E S O Ł Y C H , Z D R O W Y C H i S P O K O J N Y C H Ś W I Ą T

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz